2 min

Super COOL! vermindert eenzaamheid door sport

Investeren in elkaar

Samen bewegen en samen plezier hebben, dat is waar Super COOL! Almere voor staat. Of je nu jong bent of oud, en of je nu goed bent in sporten of niet, dat maakt niet uit. Iedere inwoner van Almere met een verstandelijke beperking mag meedoen en samen met een maatje sporten. Voorzitter Charles van der Horst vertelt hoe het werkt.

‘Mensen met een verstandelijke beperking leven veelal in een isolement. Onze ambitie is om die eenzaamheid te verminderen door middel van sport’, begint Van der Horst. ‘Daarnaast willen we bijdragen aan hun gezondheid. Onze doelgroep sport weinig, mede doordat het voor hen vaak lastig is om zich aan te sluiten bij een reguliere sportvereniging.’

Sportmaatjes

‘Daarom hebben wij sportmaatjes in het leven geroepen. De sportverenigingen leveren de trainer, en de sportmaatjes - de vrijwilligers - begeleiden de deelnemers.’ Het hele jaar door biedt Super COOL! Almere op vaste avonden verschillende sporten aan, zodat iedereen kan ontdekken welke sport bij hem of haar past en welke niet. Al blijkt in de praktijk dat veel deelnemers zo enthousiast zijn dat ze overal aan meedoen.

Special Olympics World Games

Behalve het organiseren van sportavonden doet Super COOL! ook mee aan wedstrijden en evenementen, zoals de No Limit Challenge en de Special Olympics Nationale Spelen. ‘Een paar Super COOL’ers mochten zelfs deelnemen aan de Special Olympics World Games’, vertelt Van der Horst trots.

Trots is hij eveneens op het feit dat Super COOL! inmiddels actief is in Lelystad, Dronten, Urk, Zeewolde en Emmeloord. ‘Als het aan mij ligt, komen daar nog meer gemeenten bij. Dankzij de steun van Rabo ClubSupport zijn we aan het onderzoeken hoe we ons concept kunnen doorontwikkelen.’

Blijer en vitaler

Dan wil Van der Horst nog even terugkomen op de sportmaatjes. Almere telt er zo’n 35. ‘Zonder hen zijn we niets. Zij kennen de deelnemers en weten wat er speelt. Soms klikt het zelfs zo goed dat een vrijwilliger en een deelnemer elkaar ook buiten de sport ontmoeten. Het mes snijdt aan twee kanten. Enerzijds voelen deelnemers zich minder eenzaam, zijn ze blijer en vitaler en anderzijds zien onze vrijwilligers Super COOL! als een verrijking van hun leven. Ze zijn dankbaar omdat ze betekenisvol kunnen zijn’, eindigt Van der Horst.

  • Auteur: Ymke van Zwoll
  • Fotograaf: Bas Losekoot

Meer lezen over dit onderwerp?

Wat vind jij van de digitale Rabo &Co?

Wat fijn dat je je mening wilt geven over de digitale Rabo &Co. Daar zijn we heel blij mee.

max. 500 tekens