2 min

De AI-expert

Column

Langzaam verovert generatieve artificiële intelligentie de werkplek. In sommige directiekamers luistert de machine al mee. Zo’n computeroor vangt op wie wat wanneer zegt. Dit levert een schat aan gegevens op. De computer kan je zeggen wie graag praat, wie stil is en op wie het meeste wordt gereageerd.

Ik hoorde een AI-expert laatst zeggen dat het een geweldige manier is om de productiviteit van vergaderingen te verhogen. Op basis van de computeruitdraai kun je de deelnemers advies geven. Zoals ‘voortaan iets meer je mond houden’ of ‘stel eens wat vaker een vraag’. Tot nu toe klinkt dat vrij onschuldig. Totdat dezelfde expert vertelde dat zo mooi geëvalueerd kon worden wie voortaan het beste bij de vergadering aanwezig kon zijn. Als iemand een paar vergaderingen niets zei, waarom zou hij of zij dan nog deelnemen?

Stel, we beoordelen voortaan iemands vergaderbijdrage op basis van wat de machine over hem of haar vertelt. De computer zal de geestelijke vermogens van een deelnemer zwaar meewegen. Zoals wat voor vragen er worden gesteld. Maar iedereen die weleens een vergadering bijwoont, weet dat de bijdrage van een collega verder reikt dan wat hij of zij te zeggen heeft. Iemands aanwezigheid kan al invloed hebben op het gedrag van de anderen. Sommige mensen voelen zich veilig of juist onveilig, simpelweg doordat er een collega aan tafel zit. Om maar te zwijgen van de energie of sfeer die iemand meebrengt. Dingen die moeilijk met technologie te vangen zijn.

In de ogen van de computer zijn we cognitieve wezens met inhoud. Maar als je iemand alleen op woorden beoordeelt, mis je misschien wel zijn of haar belangrijkste bijdrage. Toen de lopende band werd ingevoerd, betekende dat verlichting van fysieke arbeid. Maar de mensen die aan de band stonden, werden vervolgens louter beoordeeld op hun fysieke bijdrage; hoe snel ze de schroef op een dop konden doen of een sticker op een doos konden plakken. De lopende band reduceerde de mens tot een motorisch wezen.

Artificiële intelligentie gaat geweldige dingen opleveren, daar ben ik van overtuigd. Maar we moeten oppassen niet dezelfde fout te maken als met de lopende band. Het gevaar van AI is niet dat ze cognitieve taken van ons overneemt, maar dat ze ons reduceert tot cognitieve wezens.

Roland van der Vorst
Hoofd Innovatie Wholesale & Rural Rabobank
  • Fotograaf: Villadinamica

Meer lezen over dit onderwerp?

Wat vind jij van de digitale Rabo &Co?

Wat fijn dat je je mening wilt geven over de digitale Rabo &Co. Daar zijn we heel blij mee.

max. 500 tekens