2 min

Cassettebandjes voor een gezonde geest

Kunstcollectie

Al bijna twintig jaar begint kunstenaar Job Koelewijn zijn dag op precies dezelfde manier: met het hardop voorlezen uit literaire of filosofische boeken. Hij neemt alles op op ouderwetse cassettebandjes. Al die bandjes samen vormen een kunstwerk.

Nadat Job Koelewijn (Spakenburg 1962) op 22-jarige leeftijd deels verlamd raakte door een ernstig auto-ongeluk, moest hij alles opnieuw leren: ademen, bewegen, ruiken. De euforie die hij voelde toen zijn leven voor de tweede keer kon beginnen, inspireerde hem om kunstenaar te worden. Sindsdien maakt hij werk met een grote persoonlijke lading, waarbij het idee vaak belangrijker is dan het object.

Wie kent het niet van vroeger: zelf liedjes opnemen met een gammel cassettedek, hopend dat de radio-dj er niet te veel doorheen praatte? In het werk ‘Relief 3’ van Job Koelewijn zien we stapels van dat soort cassettebandjes, de hoesjes volgekriebeld met notities over wat er precies op die bandjes staat. En dat is vooral de stem van Koelewijn zelf.

Al bijna twintig jaar begint hij zijn dag op precies dezelfde manier: met het hardop voorlezen uit literaire of filosofische boeken. Dat doet hij 45 minuten, precies de lengte van één zijde van het cassettebandje. Het is zijn stellige overtuiging dat het lezen van poëtische en filosofische teksten voor een gezonde geest net zo essentieel is als eten, drinken en sporten zijn voor het lichaam. Oefening baart immers kunst en ook de geest moet getraind worden.

Prachtig hoe de stapels cassettebandjes het immateriële gedachtegoed dat ligt opgeslagen in de boeken omzetten naar vorm. Tegelijkertijd kunnen we de stem van Koelewijn op die bandjes niet horen, daar hebben we dan toch onze verbeelding weer voor nodig.

‘Relief 3’ is te zien in het Depot van Boijmans Van Beuningen in Rotterdam.

Rabo & Kunst

Kunst biedt een blik op de wereld en de tijd waarin we leven. Daarom geeft Rabobank eigentijdse kunstenaars een podium in haar kunstcollectie. De bank gelooft dat kunst een kennisbron kan zijn voor innovatie en ontwikkeling en bovenal een inspiratiebron voor leden, klanten en medewerkers.

Ontdek meer over de Rabo Kunstcollectie
  • Auteur: Verily Klaassen
  • Fotograaf: Job Koelewijn

Meer lezen over dit onderwerp?

Wat vind jij van de digitale Rabo &Co?

Wat fijn dat je je mening wilt geven over de digitale Rabo &Co. Daar zijn we heel blij mee.

max. 500 tekens