2 min

‘Bij Sport & Cultuur is het sociale aspect ook zeer belangrijk!’

Investeren in elkaar

Vanuit haar maatschappelijke betrokkenheid ondersteunt Rabobank tal van projecten. In deze rubriek vertellen betrokkenen van zo’n project wat ze doen, waarom en wat het betekent. Deze keer: Albert Velthuis, bestuurslid Jeugdfonds Sport & Cultuur Drenthe.

Niet in elk gezin is er financiële ruimte om een kind naar een sport of culturele activiteit te laten gaan. Het Jeugdfonds Sport & Cultuur betaalt dan voor kinderen tot 18 jaar de contributie voor een sportvereniging of culturele activiteit. Velthuis: “Het aantal kinderen dat in armoede opgroeit is schrikbarend hoog. In Drenthe maakten in 2022 ruim 3250 kinderen gebruik van ons Fonds, de cijfers voor 2023 liggen hoger. Maar toch is dit nog maar het topje van de ijsberg”.

Hij ziet het dan ook als zijn taak om de mogelijkheden van het Jeugdfonds nog beter voor het voetlicht te brengen bij die gezinnen met kinderen die hulp nodig hebben. Dankzij bijdragen van de provincie, alle 12 gemeenten in de provincie Drenthe en vele landelijke en lokale partners – zoals de Rabobank - kan het Jeugdfonds haar werk doen.

Belangrijke vaardigheden voor je hele leven

Met ruim 1000 leden is ACV – de Asser Christelijke Voetbalvereniging sinds 1939 – een grote, populaire en succesvolle ‘speler’ binnen de sportverenigingen in Assen met ongeveer 500 jeugdleden. Voorzitter Bert Huizing: “Sport is enorm belangrijk voor de ontwikkeling van alle kinderen, jongens en meisjes. Niet alleen fysiek, want het sociale aspect is zeker zo belangrijk. Met samen sporten, vooral in teamverband, leren kinderen samen spelen, samenwerken, winnen én verliezen. Dat zijn belangrijke vaardigheden voor je hele leven, alle kinderen zouden dat moeten kunnen leren.”

Dankzij het Jeugdfonds voetballen binnen ACV bijna 40 kinderen uit minder bedeelde gezinnen gewoon mee. “Het Jeugdfonds doet fantastisch werk en de samenwerking verloopt soepel. Wij doen ons uiterste best om op allerlei niveaus het bestaan van het Jeugdfonds te laten weten aan de doelgroep en intermediairs. En met een bijdrage uit de algemene middelen steken we ook deze kinderen in de clubsportkleding!”

Jeugdfonds Sport & Cultuur

Het Jeugdfonds helpt gezinnen in heel Nederland. Het fonds betaalt onder andere de contributie of het lesgeld voor kinderen en jongeren uit gezinnen die daar zelf geen geld voor hebben. Bekijk de website voor meer informatie en de aanmeldmogelijkheden.

  • Auteur: Marjolein Kaas
  • Fotograaf: Rudie Wiersma Fotografie, Aernout Steegstra

Meer lezen over dit onderwerp?

Wat vind jij van de digitale Rabo &Co?

Wat fijn dat je je mening wilt geven over de digitale Rabo &Co. Daar zijn we heel blij mee.

max. 500 tekens