4 min

Algen

De toekomst van…

Een ijsje met verse spirulina ofwel algen, het bedrijf I am algae in Bolsward brengt het sinds kort op de markt. Net als groene blokjes ingevroren pure alg, waarmee je een smoothie kunt maken. Algen zijn belangrijk in de eiwittransitie, verzekert directeur Filips Jager. Vanwege de hoge voedingswaarde. De algen worden gekweekt met kunstlicht, waarin ze beter gedijen dan in zonlicht.

De eerste vijfhonderd ijsjes met groene algen deelde hij onlangs uit op een bijeenkomst in Groningen. ‘Ik heb geen klachten ontvangen’, grapt directeur Filips Jager van algenproducent I am algae. De lichtgroene kleur doet denken aan pistache en het ijs smaakt als roomijs. In Bolsward staat een proefopstelling, waar de waterplantjes zich dankzij kunstlicht sneller vermenigvuldigen dan met zonlicht. ‘We hacked the sun’, zegt Jager dan ook graag.

Algen zijn een ongekende voedselbron, verzekert hij. ‘Als merknaam hebben we gekozen voor het hippe algae.’ Algenteelt kan een belangrijke rol spelen in de transitie van dierlijke naar plantaardige eiwitten, weet Jager. ‘We hebben op aarde steeds meer monden te voeden en met algenteelt kun je efficiënt eiwitten produceren. Algen hebben bovendien een hoge voedingswaarde en het lichaam neemt ze ook gemakkelijk op.’

Minder stress voor algen

Na jarenlange proeven ontwikkelde Jager met twee collega’s een technologie om zo veel mogelijk eiwit op de vierkante meter te telen. ‘Dat doen we verticaal, want ruimte is duur. De algen zwemmen in grote, metersdiepe bassins met daarin glazen staven met speciaal ontworpen ledlampjes. Hierdoor groeien ze drie tot vier keer zo snel als met zonlicht. In Zuid-Europa vindt de algenkweek plaats in buitenbassins, met behulp van zonlicht. Als enige bedrijf in Europa hebben we een superzuinige, gepatenteerde ledtechniek ontwikkeld.’

Daar gingen jaren onderzoek aan vooraf. ‘We ontdekten dat algen met een bepaalde hoeveelheid licht, van een bepaalde soort en op een bepaald moment sneller groeien dan met zonlicht’, vertelt Jager. Hij toont een staaf met daarin diverse minieme ledlampjes. ‘Dit is onze zon. De staven zijn drie meter lang en zeskantig. Daarvan plaatsen we er 440 in een reactor. Zo noemen we de bassins waarin we in totaal 60.000 liter water doen.’

De algen krijgen behalve licht ook nutriënten en CO₂. Ze vermenigvuldigen zich niet alleen sneller door het ledlicht, ook is de kwaliteit van de algen beter, stelt Jager. ‘De alg voelt zich op zijn gemak bij onze ledlampjes. Hij is minder gestrest, waardoor hij meer gezonde stoffen aanmaakt.’

In Zuidoost-Azië en Amerika is het eten van algenplanten veel bekender dan in Europa. ‘Denk aan zeewier, dat nog geen deel uitmaakt van onze eetcultuur’, verduidelijkt Jager. Al bevatten sommige pasta's en kazen in Frankrijk en Italië al wel algen.

Henk Wildschut - Filips Jager (links) en cofounder Jarno Snel in de algen kweekruimte.

Algenblokjes

I am algae produceert onder andere ijsjes en drankjes. Jager: ‘Met onze kant-en-klare, bevroren algenblokjes kunnen mensen zelf eenvoudig smoothies maken. Die blokjes bestaan naast algen ook uit allerlei soorten fruit. Wat kokoswater erbij, in de blender en klaar. Niet alleen lekker, maar ook gezond, want algen zitten vol vitaminen en mineralen.’

De blokjes worden al geleverd aan de horeca. Jager verwacht dat ook de consument de producten zal omarmen. ‘Het grote pluspunt is dat verse algen zoet smaken. Dat komt doordat we ze direct na de oogst vers invriezen. Andere producenten maken er vaak poeder van, dat een visachtige smaak krijgt als het in contact komt met de lucht. Het grootste compliment dat je ons dan ook kunt maken is: “Ik proef de alg niet.”’ <

Spirulina: een bijzonder voedzaam plantje

Spirulina is een eencellig waterplantje dat in een spiraal in de oceanen groeit. Vandaar de naam Spirulina.

  • Algen voeden zich met water, CO₂ en zonlicht. Bij I am Algae groeien ze bij kunstlicht

  • Spirulina is een plantaardige bron van alle acht essentiële aminozuren, vitaminen en mineralen, waaronder betacaroteen, ijzer, gamma-linoleenzuur (GLA) en antioxidanten als omega 3-vetzuren

  • Spirulina bestaat voor ongeveer 65 procent uit plantaardige eiwitten: ongeveer twee keer zo veel als rundvlees of vis

  • Auteur: Karin de Mik
  • Fotograaf: Henk Wildschut

Meer lezen over dit onderwerp?