2 min

‘Sport is een middel, geen doel!’

Investeren in elkaar

Vanuit haar maatschappelijke betrokkenheid ondersteunt Rabobank tal van projecten.
In deze rubriek vertellen betrokkenen van zo’n project wat ze doen, waarom en wat het betekent. Deze keer: Martina Haak, coördinator Jeugdfonds Sport & Cultuur Groningen.

Niet in elk gezin is de financiële ruimte om een kind naar een sport of culturele activiteit te laten gaan. ‘In onze provincie geldt dat voor 1 op de 8 kinderen, ruim 10.000!’, meldt Haak. ‘Het Jeugdfonds Sport & Cultuur betaalt voor hen de contributie voor een sportvereniging of culturele activiteit: nu maken er ruim 3.500 kinderen tot 18 jaar hier gebruik van. Zo geven we kinderen de kans om echt méé te doen en zich te ontwikkelen.’

En, niet onbelangrijk: ‘Wij garanderen vanzelfsprekend de privacy van onze aanvragers, alleen de penningmeesters van de verenigingen weten ervan!’ De Rabo Foundation heeft met een startsubsidie het Jeugdfonds geholpen. Alle tien gemeenten uit de provincie steunen het Jeugdfonds financieel.

Sport als passie, uitlaapklep én redding

Bij de Kazemi Taekwondo Academie in de stad Groningen zijn álle kinderen welkom, en zeker ook de kinderen die minder kansrijk opgroeien. Habib Kazemi, oprichter van de Academie: ‘Sport was voor mij altijd mijn passie, uitlaatklep én redding; als vluchteling kwam ik in 2002 in Nederland. Dankzij Taekwondo – een Koreaanse verdedigingssport – heb ik veel bereikt in mijn leven.’ Kazemi is sportdocent, was hoofdcoach van het Nederlandse Taekwondoteam, is Sportambassadeur en nog veel meer.

‘Taekwondo gaat niet over vechten, maar om wederzijds respect, leren incasseren, opkomen voor jezelf, je eigen talenten ontdekken en ontwikkelen. Dat zijn levenslessen die vormend zijn voor de rest van je leven.’ Juist daarom is hij blij dat het Jeugdfonds jaarlijks ruim 35 kinderen de kans geeft om binnen zijn Taekwondo Academie die ontwikkelingen door te maken. ‘Veel van onze leerlingen presteren geweldig op nationaal en internationaal niveau. Dat is natuurlijk prachtig. Maar sport is een middel, geen doel: het welzijn van het kind staat centraal. Samen in een veilige omgeving werken aan je basisvertrouwen, eigenwaarde en daarmee je functioneren, nu en in de toekomst. Dat gun je elk kind.’

Jeugdfonds Sport & Cultuur

Het Jeugdfonds helpt gezinnen in heel Nederland. Het fonds betaalt onder andere de contributie of het lesgeld voor kinderen en jongeren uit gezinnen die daar zelf geen geld voor hebben. Bekijk de website voor meer informatie en de aanmeldmogelijkheden.

  • Auteur: Marjolein Kaas
  • Fotograaf: Rudie Wiersma Fotografie, Aernout Steegstra

Meer lezen over dit onderwerp?

Wat vind jij van de digitale Rabo &Co?

Wat fijn dat je je mening wilt geven over de digitale Rabo &Co. Daar zijn we heel blij mee.

max. 500 tekens