2 min

‘Het vuur sloeg meteen over’

De vrijwilliger

Een mooi moment voor ledenraadslid John Vlassak. Hij mocht onlangs namens Rabobank Midden-Limburg een coöperatieve impact cheque uitreiken aan Brandweer Budel. Een vrijwillige brandweerpost waar John - als vrijwil­liger - al 25 jaar aan verbonden is. Waarom de vrijwillige brandweer?

‘Een paar collega’s tipten mij destijds, ‘is de brandweer niets voor jou?’ Ik wilde naast mijn werk graag nog iets doen. Er was niet echt een sport waar ik warm voor liep, dus ik dacht, ik geef het een kans. Het vuur sloeg meteen over en ik voelde, hier wil ik bij horen. Naast manschap werd ik al vrij snel chauffeur en voertuigbediener. Na 10 jaar werd ik bevelvoerder. En sinds 8 jaar ben ik ook posthoofd.

Het is dankbaar werk. Mijn motto is: hoe minder er gebeurt, hoe beter het is. Maar als onze hulp nodig is, zo’n 100 keer per jaar, dan zijn we paraat.’

Wat maakt dit werk bijzonder?

‘Het mooie aan brandweerwerk is dat je je door opleiding, training en ervaring blijft ontwikkelen. En dat je altijd in teamverband optrekt om met elkaar een klus te klaren. Onze post bestaat uit 18 vrijwilligers; een hechte groep die haast als familie voelt.

We worden natuurlijk altijd opgeroepen bij incidenten, dus we maken samen best wat mee. Maar we zijn goed op elkaar ingespeeld en hebben aan een paar blikken genoeg om te weten hoe het gaat. Als bevelvoerder en posthoofd voel ik me ook echt verantwoordelijk voor de groep. Iedereen doet dit op vrijwillige basis, maar de betrokkenheid is enorm. Dat stralen we ook uit.

Door natuurlijk verloop hadden we het afgelopen jaar een aantal vacatures. We hebben inmiddels 8 nieuwe teamleden mogen verwelkomen. Allemaal moedige Bulanders die binnen 4,5 minuut na een oproep klaar zijn om in actie te komen. Dat maakt het voor mij extra bijzonder!’

  • Auteur: Suzanne Wolters
  • Fotograaf: Alfons Lenders

Meer lezen over dit onderwerp?