2 min

Hoe gaat het nu met de boeren in Nederland?

Vraag het Rabobank

Veel boeren zijn bezorgd over de toekomst. Ze missen duidelijkheid van de overheid en vragen zich af of ze straks nog steeds een goede boterham verdienen door boer te blijven. Gelukkig zien we een positieve beweging: steeds meer boeren praten makkelijker over hun zorgen dan een jaar geleden. Zo zoeken steeds meer agrarische ondernemers actief naar oplossingen, en schakelen ze daarbij ook onze hulp in.

Daar ben ik blij om, want stilzitten is geen optie. Eén van de manieren waarop wij de boeren ondersteunen, is door met ze in gesprek te gaan. Onze accountmanagers gaan de komende periode met alle agrarische ondernemers in gesprek die bij ons klant zijn. Ze vertellen ons dan welke kansen ze zien, maar ook tegen welke problemen ze aanlopen. Samen kijken we wat de mogelijkheden zijn. Denk aan innoveren, extensiveren, omschakelen naar biologische landbouw, een zorgtak beginnen, verplaatsen of zelfs stoppen. Sluit het plan aan bij onze visie op het gebied of de sector, dan helpen wij om het financieel mogelijk te maken. Hoe? Bijvoorbeeld door meer tijd te geven om een financiering af te lossen, korting te geven op de rente en genoegen te nemen met een lagere risicovergoeding. Ook organiseren we bijeenkomsten voor boeren over de toekomst.

In het ondertussen

Een geslaagd voorbeeld is de lunchbijeenkomst ‘In het ondertussen’. Vruchtbare uren met een duidelijke conclusie: we moeten de krachten bundelen. Bijvoorbeeld met de oprichting van een gebiedscoöperatie, een samenwerkingsverband tussen agrarische ondernemers uit een bepaalde regio. Mijn boodschap aan boeren is dan ook: zoek ons en vooral elkaar op. Samenwerken en met elkaar meedenken is essentieel. Alleen op die manier kunnen we de uitdagingen aanpakken die nu in de landbouwsector leven.

Michiel Klompenhouwer
Directeur Food & Agri Rabobank

Heb je ook een vraag voor deze rubriek?

Stuur ons een e-mail