5 min

Sophyn Greens: klaar om de markt te veroveren

Verhaal uit de regio

Dol op pastagerechten? Met Sophini Groentepasta’s maak je ze gezonder! Sophyn Greens uit Wemeldinge verwerkt verse groentes in haar zelfgeproduceerde pasta’s. En is daarmee een pionier in Nederland. Rabobank helpt deze Start-Up van Linsie Meijer op weg met de Rabo Innovatielening.

Pasta waar al groente in verwerkt zit. Zo eet je makkelijk gezonder en duurzamer. Het klinkt zo logisch dat je denkt dat het er al volop is. Maar nee en dus is Linsie Meijer met haar Sophini Groentepasta’s een pionier op de markt. Ze werkt hard aan het uitvoeren van haar grootse plannen.

Gezonder en duurzamer

In mei 2022 reed Linsie Meijer naar Duitsland. Ze zette er een pastatestmachine in de achterbak en reed weer terug. In een loods startte ze met testen wat al lange tijd in haar hoofd zat. ‘Een gezondere variant van een bestaand product. Duurzaam en lokaal geproduceerd. Mét gebruik van reststromen. Ik wist dat het kon’, vertelt Linsie, die als voedseldeskundige afstudeerde aan de Wageningen Universiteit.

‘In de voedingssector kreeg ik vaak de vraag of ik voor de marketing kon onderbouwen dat een product gezonder leek dan het eigenlijk was. Dat vond ik lastig. Ik stapte daarom over naar de AGF-sector. Toch ging het ook daar schuren. Ik was een tijdje medeverantwoordelijk voor packstations in Afrika en zag hoe nodig het is dat we stoppen met voedselverspilling. Ik deed ook onderzoek naar reststromen, waar veel te weinig mee wordt gedaan. Ik wist: het moet én kan gezonder en duurzamer.’

Vier vaste varianten

Die overtuiging verdween niet meer uit Linsie’s hoofd. ‘Toen ik kinderen kreeg kwam er een extra motivatie bij. Ik wil later aan hen kunnen uitleggen waarom ik doe wat ik doe. Ik besloot iets nieuws neer te zetten en zocht naar een houdbaar product waarin de reststromen van echt verse groente verwerkt kunnen worden. Het werd pasta. Ik volgde drie dagen lang een pastabeginnerscursus, kocht de testmachine en startte met testen.

Van groente wist ik veel, over meel veel minder. Daar deed ik onderzoek naar: hoe werkt die keten, welke meelsoorten zijn geschikt, wat doet dat in mijn product? Het leidde tot vier varianten pasta’s: met spinazie, wortel, rode biet of pastinaak. Het aandeel verse groente loopt op tot 35%. Sophini heeft maar twee ingrediënten: groente en meel. Het heeft de smaak van verse pasta, een korte bereidingstijd en is lang houdbaar. Dat maakt het uniek.’

Open armen

Terwijl ze nog werkte als adviseur voor andere bedrijven, ontwikkelde Linsie haar idee verder door. ‘Zo kwam Sophini als naam voor de pasta’s. Een combinatie van de namen van onze kinderen Sophie en Fynne met een Italiaans sausje. Ik liet een huisstijl en verpakking maken. Toen ik die voor het eerst zag, dacht ik: als ik dit echt wil, moet ik nu doorpakken.

Daarop zocht ik contact met ontwikkelingsmaatschappij Impuls Zeeland.’ Linsie werd er met open armen ontvangen. ‘Onze producten passen bij wat er nodig is in de samenleving. Net als het feit dat ik de productie zelf wil doen. Gewoon in Wemeldinge. Ik kreeg dus na mijn pitch aan de financieringstafel Zeeland/West-Brabant de toezegging voor een subsidie en lening van provincie Zeeland.’

Rabo Innovatielening voor nieuwe ideeën

Ook bij Rabobank kreeg Linsie de handen op elkaar, vertelt Bert Gunter van Rabobank. ‘De financieringstafel is er speciaal voor Start-Ups. Zij kunnen er hun idee voorleggen aan potentiële zakelijke en particuliere investeerders en subsidieverstrekkers. Rabobank zit daarbij en zo kwamen we met Linsie in contact.’

‘Als adviseur MKB begeleid ik Start-Ups in de vaak risicovolle startfase. Vaak zijn er dan nog geen afnamecontracten en omzetgegevens, maar is er wel grote behoefte aan extra risicodragend vermogen. We hebben daarvoor de unieke Rabo Innovatielening. Een bewuste keuze, want we vinden dat innovatieve ideeën het waard zijn om gesteund te worden.’

Ruimte om te bouwen

De Rabo Innovatielening loopt zeven jaar en de eerste twee jaar hoef je niet af te lossen. Bert: ‘Dat geeft ondernemers de ruimte om iets op te bouwen.’ Precies dat doet Linsie. ‘Voor de subsidie en leningen moest ik prognoses en financiële cijfers overleggen. Logisch natuurlijk en ik had al veel op orde. Zo konden we redelijk snel onze eerste productielijn plaatsen in een productiepand in Wemeldinge. Daar hebben we hard gewerkt om te voldoen aan de strenge eisen voor voedselproductie.

De lening van Rabobank gebruikten we om de verpakkingen om te zetten van kartonnen doosjes naar zakjes. Efficiënter en met een betere uitstraling. Ondertussen bouw ik aan het team. Er is een collega bij voor verkoop en marketing en ik zoek nog uitbreiding voor de operatie.’ <

‘I did something great’

Bert is trots op de stappen die Linsie zet: ‘Ze heeft een prachtig idee omgezet in een mooi bedrijf met veel potentie. Dat bovendien naadloos aansluit bij thema’s die Rabobank belangrijk vindt. Duurzaamheid, de voedseltransitie, de energietransitie en het versterken van de regio. Daar willen we graag bij betrokken zijn.’ Linsie: ‘Ik ben ook blij met de steun van Rabobank.
En ik hoop dat ik over twee jaar weer bij Bert moet aankloppen omdat dit pand dan te klein is. Maar vooral hoop ik dat ik later tegen mijn kinderen kan zeggen: “I did something great”!’
Kun je niet wachten om Sophini Groentepasta te proberen? Kijk dan direct bij de ledenaanbiedingen! Je werknemers ervan laten genieten? Er is een speciale variant voor in het kerstpakket. Geniet ervan!

  • Auteur: Jacqueline Klaassen
  • Fotograaf: René Schotanus

Meer lezen over dit onderwerp?

Wat vind jij van de digitale Rabo &Co?

Wat fijn dat je je mening wilt geven over de digitale Rabo &Co. Daar zijn we heel blij mee.

max. 500 tekens