2 min

Waarom is een levens­testament belangrijk?

Vraag het Rabobank

Een testament kennen veel mensen wel. Daarin leg je vast wat er na je overlijden gebeurt met jouw nalatenschap. Minder bekend is het levenstestament. Hierin staat wie namens jou beslissingen mag nemen als je dat, tijdelijk of voor langere tijd, zelf niet kunt. Dat kan gaan over financiële beslissingen, maar ook over medische en persoonlijke zaken, zoals de zorg voor een minderjarig kind of een huisdier.

Natuurlijk snappen we bij Rabobank dat dit zaken zijn waar je liever niet over nadenkt, toch moedigen we onze klanten altijd aan om een levenstestament op te stellen. Juist omdat het zorgen wegneemt als je weet dat jouw wensen goed zijn vastgelegd.

Zaken kunnen regelen

Een levenstestament, ook wel ‘notariële volmacht’ genoemd, laat je opstellen bij de notaris. Op het moment dat wordt vastgesteld dat je niet langer wilsbekwaam bent, regelt Rabobank dat de persoon die jij hebt aangewezen toegang krijgt tot jouw bankrekeningen. Deze persoon kan dan betalingen doen, rekeningen opzeggen, het adres aanpassen en een nieuwe bankpas aanvragen. Heb je geen levens­testament op het moment dat je wilsonbekwaam wordt, dan is tussenkomst van een rechter nodig om je eigen of gezamenlijke woning te verkopen.

Nabestaandendesk

Een levenstestament gaat specifiek over het regelen van zaken bij leven. Rabobank biedt daarnaast ook ondersteuning aan mensen die te maken krijgen met verlies. Na een overlijden kunnen nabestaanden van onze klanten terecht bij de Nabestaandendesk. Die helpt met het afwikkelen van de financiën van de overleden persoon. Denk aan het opzeggen van rekeningen of het treffen van regelingen voor een hypotheek. Zaken waar je in tijden van rouw liever niet mee bezig bent, maar waar je wel mee wordt geconfronteerd. We doen er alles aan om jou en je naasten te ontzorgen. Ook tijdens de moeilijkste momenten.

Marian Hofman
Hoofd Nabestaandendesk

Jouw vraag indienen

Heb je ook een vraag voor deze rubriek?

Stuur ons een e-mail

Meer lezen over dit onderwerp?

Wat vind jij van de digitale Rabo &Co?

Wat fijn dat je je mening wilt geven over de digitale Rabo &Co. Daar zijn we heel blij mee.

max. 500 tekens