3 min

Van sprietjes tot groene oase

Rabo ClubSupport

Ze houden allebei van groen en zagen daar niet zo heel veel van in het Westland. Dat moet en kan anders, dachten Dave en Dorith van Nielen uit Maasdijk. Ze voegden de daad bij het woord: in 2021 richtten ze Stichting Groener Maasdijk op. Met succes, want groener is het sindsdien zéker geworden in het dorp.

Het was midden in coronatijd toen Dave en Dorith op de bank in hun woonkamer het idee voor de stichting bedachten. ‘Net als iedereen waren we toen erg gebonden aan huis en onze directe omgeving’, zegt Dave. ‘Dat je niet zomaar even het groen in kon lopen, dat misten we als jong gezin vooral toen ontzettend. Het leek ons heel gaaf om in Maasdijk een tiny forest aan te leggen, samen met leerlingen van de twee basisscholen hier.’

600 boompjes

Ze schreven er een stukje over in de lokale krant en daar kwamen enthousiaste reacties op. ‘Toen zijn we in 2021 met een groepje van vijf de Stichting Groener Maasdijk gestart. In februari 2022 was het zover: samen met leerlingen van de twee basisscholen die Maasdijk rijk is, plantten de vrijwilligers van de stichting het eerste tiny forest in Westland: het Oranjebos. ‘Met elkaar hebben we in totaal 600 boompjes van zo’n 70 centimeter hoog geplant’, vertelt Dorith. ‘Nu zijn de hoogste bijna vier meter! Heel leuk om die ontwikkeling te zien, van sprietjes tot groene oase.’

Insectenhotel

De kinderen zorgen ook voor het onderhoud van het bos. Ze ruimen plastic op, meten de bomen om hun groei bij te houden en onderzoeken welke insecten er leven. Het grote insectenhotel dat de stichting dankzij Rabo ClubSupport heeft gekocht, komt daarbij goed van pas. De stichting heeft in drie jaar tijd al veel vergroend in Maasdijk. Zo is er een kruidentuin aangelegd en wordt er nu gewerkt aan een natte ecologische zone op de grens van Maasdijk.

Stap voor stap

‘We zitten vol ideeën, maar moeten dit allemaal doen naast ons werk en drukke gezin. We houden ons dus een beetje in en voeren onze plannen stap voor stap uit. Maar we dóen het gewoon. Ook al zien we misschien honderd beren op de weg, samen komen we heel ver’, aldus Dorith.

Rabo ClubSupport Stemcampagne

Iedereen verdient een club. Een plek waar je elkaar ontmoet, elkaar sterker maakt en helemaal jezelf kunt zijn. Daarom investeert Rabobank graag in clubs, verenigingen en stichtingen zoals Groener Maasdijk. Als coöperatie geven we een deel van onze winst terug aan de maatschappij. Met Rabo ClubSupport kunnen leden in september stemmen op clubs in de buurt. Vergeet daarom niet ook jóuw organisatie in te schrijven voor de stemcampagne. Dat kan nog tot 20 augustus. Goed voor je club én geweldig voor de samenleving!

Kijk hier voor meer informatie
  • Auteur: Nienke Landré
  • Fotograaf: Glenn Mostert

Meer lezen over dit onderwerp?

Wat vind jij van de digitale Rabo &Co?

Wat fijn dat je je mening wilt geven over de digitale Rabo &Co. Daar zijn we heel blij mee.

max. 500 tekens