3 min

Duurzame afvalbakken voor clubs in Twente & de Achterhoek

Rabo ClubSupport

De Rabo ClubSupport Stemcampagne is inmiddels een begrip en een jaarlijkse traditie. Maar Rabo ClubSupport is meer dan dit. Met Rabo ClubSupport Ondersteuning krijgen clubs geen financiële ondersteuning, maar begeleiding en advies. En soms krijgen clubs vanuit Rabo ClubSupport gewoon een duurzaam en nuttig cadeau, zoals de PETman. Deze duurzame afvalbak zie je straks in heel Twente & de Achterhoek verschijnen.

Vanuit Rabo ClubSupport hebben we eind 2023 en begin 2024 veel clubs ontmoet bij speciale inspiratieavonden en -workshops. Zoals workshops over ledenwerving, digitalisering, vrijwilligersmanagement of sociale veiligheid. ‘Wat ons opviel in deze ontmoetingen is dat elke club andere doelen en ambities heeft, maar dat er twee uitdagingen zijn die het meest genoemd werden', zo vertelt Hans van de Guchte, directeur coöperatieve Rabobank in Twente & de Achterhoek.

Duurzaamheid en inkomsten

‘De eerste uitdaging is de energietransitie ofwel duurzaamheid. Vrijwel elke club is hier, op z'n eigen manier, mee bezig. De tweede veelgehoorde uitdaging betreft een voor de hand liggende: inkomsten genereren. Iets wat élke club, klein of groot, continu op de agenda heeft staan. Daarnaast is het aantrekken en behouden van vrijwilligers altijd een punt van aandacht.’ Om clubs, verenigingen en stichtingen met deze uitdagingen verder te helpen kwam de bank dit voorjaar met een actie naar buiten: de PETman.

425 PETmans

Clubs uit Twente & de Achterhoek konden zich aanmelden voor het krijgen van één of twee van deze afvalbakken. En dat bleek een succes. ‘In eerste instantie gingen we uit van zo'n 100 stuks, maar uiteindelijk delen we 425 PETmans uit! De eerste 100 staan inmiddels bij clubs met een zomeragenda, zoals zwembaden, tennisclubs en events. We verwachten de rest begin september te kunnen uitdelen, zodat clubs hier het aankomende seizoen hun voordeel uit kunnen halen.’

Statiegeld

De PETman is een opvallende afvalbak van 1,80 meter hoog en gemaakt van gerecycled materiaal. Enkel bedoeld voor blikjes en petflesjes, zodat clubs het statiegeld en afval beter kunnen scheiden. Duurzaam, want het herbruikbare plastic komt op de goede plek terecht. Én goed voor de clubkas, want bij veel clubs neemt het statiegeld een steeds grotere plek in bij de inkomsten. We kunnen niet wachten om de opvallende witte PETmans in de Achterhoek te zien!

Rabo ClubSupport Stemcampagne en Ondersteuning

Tot 20 augustus kunnen clubs zich nog inschrijven voor financiële ondersteuning via de Rabo ClubSupport Stemcampagne 2024. Stemmen op je favoriete club kan vervolgens van 2 tot en met 23 september. Heeft jouw sport- of cultuurvereniging juist begeleiding of advies nodig? Bijvoorbeeld op het gebied van vrijwilligersmanagement, sociale veiligheid, talentontwikkeling of ledenbinding? Meld jouw club gratis aan voor Rabo ClubSupport Ondersteuning. Wij helpen je met begeleiding en advies op maat.

Kijk hier voor meer informatie
  • Auteur: Evelin Hams
  • Fotograaf: Rabobank

Meer lezen over dit onderwerp?

Wat vind jij van de digitale Rabo &Co?

Wat fijn dat je je mening wilt geven over de digitale Rabo &Co. Daar zijn we heel blij mee.

max. 500 tekens