4 min

Glas

De toekomst van...

Wijn- en jeneverflessen, maar ook weckpotten en limonadeflesjes krijgen een nieuw leven bij Pottle in Leeuwarden. Er worden glazen, vazen, growkits en kaarsenstandaards van gemaakt. Bij Pottle werken mensen die elders moeilijk aan de slag komen. Mede-oprichter Remco Krol wil de wereld duurzamer en mooier maken. ‘Ik heb een diep verlangen om mensen te helpen.’

In de werkplaats van Pottle in Leeuwarden staan honderden witte flessen en weckpotten. ‘Die zouden anders in de glasbak zijn beland’, vertelt mede-oprichter Remco Krol (34). ‘Nu maken wij er nieuwe, leuke producten van.’

Glas recyclen vergt aanzienlijk minder energie dan de productie van nieuw glas. ‘Toch zijn hiervoor ook water en grondstoffen nodig. Wij doen aan upcyclen. Daarbij verbruik je niet alleen minder water, maar maak je een heel nieuw product dat aan kwaliteit en waarde wint.’

Metamorfose

Krol pakt een voormalig glazen limonadeflesje, dat nu getransformeerd is tot zeepdispenser. Wijnflessen en weckpotten veranderen in drinkglas, vaas of growkit. ‘In die laatste doen we wat zaadjes voor kruiden. En er komt een leuk etiket op.’ De flessen zijn afkomstig van restpartijen en van horecabedrijven waar medewerkers van Pottle ze ophalen.

De metamorfose naar een nieuw glasleven is geen eenvoudig proces, maar vakwerk. De machine, die de fles doormidden zaagt, rafelige randen afschuurt en polijst, wordt bediend door een vakkracht. ‘Alles moet met grote precisie worden uitgevoerd’, verduidelijkt Krol.

In een krat staan groene, bruine en witte flessen te wachten. ‘Van distilleerderij Boomsma, die hier om de hoek zit, kregen we laatst vijfhonderd jeneverflessen. Die stonden lange tijd in hun magazijn en ze deden er niets meer mee.’

Filosoferen

Het idee voor Pottle ontstond in 2019 bij een glas wijn. Krol was toen audiciën. ‘Mijn goede vriend Jeroen Dijkstra (32) en ik filosofeerden toen hoe je een lege wijnfles een tweede leven kon geven. In een keldertje gingen we flessen met wat machientjes upcyclen.’

‘Maar we wilden meer dan alleen duurzaam werken. Ook wilden we mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt helpen. Daarom zochten we contact met Robin Alkema van restaurant Brownies and downies in Leeuwarden. Daar werken onder anderen mensen met het syndroom van Down. Van hem leerden we hoe je een sociale onderneming opzet.’ Het bedrijf kreeg opstartsubsidies en hoopt dit jaar winst te maken.

Henk Wildschut - Mede-oprichter Remco Krol in de werkplaats van Pottle

Voldoening

Want die sociale component vond het tweetal belangrijk, licht Krol toe. ‘Er werken hier sinds de start in 2021 twaalf mensen voor wie een reguliere baan niet geschikt is. Ze bedienen machines, pakken in of sturen anderen aan. Sommigen zaten in de bijstand, anderen hadden dagbesteding. Hier komen ze tot hun recht. De sfeer is heel gemoedelijk en mensen zijn dankbaar voor hun baan.’

Het geeft hem veel voldoening. ‘Voor een aantal mensen maken we zo het verschil. ‘Er kwam hier een vrouw die in de bijstand zat, maar toch graag aan de slag wilde, omdat ze afleiding zocht.’

Idealisme

Krol is geen ondernemer die alsmaar wil groeien, laat staan steeds meer geld wil verdienen. ‘Ik heb een diep verlangen om anderen te helpen. Noem het idealisme. Mijn drijfveer is om de wereld mooier te maken en mensen een fijne werkplek te geven.’

Afnemers, waaronder onderwijsinstellingen, ­banken en notariskantoren, waarderen dat ook. Vooral als relatiegeschenk zijn onze circulaire producten erg gewild’, licht Krol toe. ‘Je koopt niet alleen dat glas of die vaas, maar ook het verhaal erachter.’

De toekomst van glas

Een aantal cijfers op een rij:

  • Jaarlijks komt er in Nederland 984 miljoen kilo verpakkingsglas op de markt. Daarvan is 512 miljoen kilo eenmalig glas ( potjes en flessen die in de glasbak terechtkomen) en 472 miljoen kilo statiegeldglas (van bier, water en frisdrank), dat opnieuw gebruikt wordt

  • In 2021 werd 79 procent van het verpakkingsglas in Nederland gerecycled. Met het statiegeldglas erbij is dat 89 procent

  • Zo’n 66 miljoen kilo glas belandt jaarlijks in de vuilniszak en wordt verbrand. Zo gaat 13 procent verloren voor recycling

Fotograaf Henk Wildschut reist het hele land door om voor ‘de toekomst van’ duurzame innovaties in beeld te brengen. Aan Rabo &Co vertelt hij hoe hij te werk gaat.

  • Auteur: Karin de Mik
  • Fotograaf: Henk Wildschut

Meer lezen over dit onderwerp?

Wat vind jij van de digitale Rabo &Co?

Wat fijn dat je je mening wilt geven over de digitale Rabo &Co. Daar zijn we heel blij mee.

max. 500 tekens