6 min

‘Als je iemand nadoet, kun je nooit de beste zijn’

Interview

Op haar negende wist ze al dat ze chef-kok wilde worden. Op haar 21ste had ze het voor elkaar. Vanuit Almere laat Sharon de Miranda (38) zien hoe we lekker én gezond kunnen eten, binnen de grenzen van één aarde. ‘Als we allemaal een beetje ons best doen, hoeven we over twintig jaar niet aan de sprinkhanen en de meelwormen.’

TOEN CHEF-KOK SHARON de Miranda hoorde dat ze genomineerd was voor de titel Flevolandse zakenvrouw van het jaar 2023 dacht ze ‘cool’ en meteen daarna: ‘Maar dan wil ik hem winnen ook.’ Niet omdat ze titels nou zo belangrijk vindt, helemaal niet zelfs. Maar als ze ergens aan meedoet, wil ze de beste zijn. Altijd. Ook als ze met haar kinderen gaat lasergamen of als ze een potje patience speelt. Zelfs als ze voor een stoplicht staat te wachten, kan ze het niet laten om net wat sneller weg te gaan dan de auto naast haar. ‘Het gaat nergens over, maar dat fanatisme heb ik altijd gehad’, vertelt De Miranda aan een tafel van Food Forum in Almere, een inspiratierestaurant van de provincie Flevoland, waar zij in de keuken staat.

Leeftijd geheim houden

Over het restaurant en haar werk zo meer, maar eerst nog even over De Miranda zelf. Want voor iemand die pas 38 is, heeft ze al een behoorlijk cv opgebouwd. Ze is chef-kok, publiceerde vier kookboeken en werkte jarenlang bij een stichting voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Maar bij het grote publiek is ze vooral bekend als tv-kok van het KRO-NCRV-programma Binnenstebuiten.

‘Mijn leeftijd heb ik lang geheim gehouden', vertelt ze met een grijns op haar gezicht. ‘Ik denk dat ik bang was dat mensen mij minder serieus zouden nemen als ze m’n leeftijd wisten. Ik stond op m’n 21ste al als chef-kok in de keuken, veel collega’s waren twee keer zo oud, vandaar. Maar een poos terug had ineens iemand een Wikipedia-pagina over mij aangemaakt en daar stond het gewoon op.’ Ze schiet in de lach. ‘Dus nu zeg ik het maar gewoon.’

Jamie Oliver

De Miranda werd geboren in Purmerend, maar bracht een groot deel van haar jeugd door op Curaçao. Al zo lang ze zich kan herinneren, is ze geobsedeerd door alles wat met eten en koken te maken heeft. Niet zo gek dus dat ze op haar negende al wist dat ze chef-kok wilde worden. En toen ze de Britse tv-kok Jamie Oliver een paar jaar later op televisie zo gepassioneerd over een zalm hoorde vertellen dat ze hem bijna kon proeven, besloot ze: ik word niet zomaar kok, ik word tv-kok.

Die droom is uitgekomen, al is het wel maar een klein deel van haar totale werkzaamheden, benadrukt ze. ‘Dat verklaart misschien ook waarom ik zo blij was met die nominatie voor Flevolandse zakenvrouw van het jaar. Die kreeg ik niet omdat ik “die kok op tv” ben, maar voor ál mijn werk.’ De nominatie werd verzilverd. De Miranda: ‘De erkenning is mooi, daar ben ik trots op.’

‘Vroegerdachtik:hetzalwel,Idon’tgiveashit,ikwilgewoonetenwaarikzininheb.Maarnuvindikklimaatveranderingbeangstigend’

Almere heeft alles

Al meer dan twintig jaar woont ze nu in Almere, de stad die ze als haar thuis beschouwt. ‘Op de koksopleiding in Amsterdam lachten ze me vroeger uit als ik zei dat ik uit Almere kwam, maar nu kom ik diezelfde studiegenootjes regelmatig tegen in de buurt. Ik hou van deze stad. We hebben alles: water, toko’s, natuur, noem maar op. Alleen geen schaatsbaan, dat vind ik jammer, want ik hou van schaatsen, maar verder heb je hier dus alles.’

Dat de rest van de provincie ook veel te bieden heeft, ontdekte ze recenter, nadat de provincie Flevoland haar vroeg om bij Food Forum te komen werken. Dit restaurant staat aan de rand van het voormalige Floriade-terrein. Iedereen die wil kan er het ‘menu voor de toekomst’ proeven. ‘We koken met eerlijke, gezonde producten en alles komt uit de regio, op de cacao en koffie na, want die bonen hebben we hier niet’, legt De Miranda uit. De regionale producten zijn niet alleen smaakvol, het draagt ook bij aan een wereld met minder voedsel­kilometers en minder verspilling. Voor haar inkopen trekt ze de hele provincie door.

Chefs meenemen naar boeren

‘Ik neem vaak chefs mee naar boeren, die kijken hun ogen uit. Op de koksopleiding leer je vooral de Franse keuken en soms wat gerechten met een Aziatische twist, maar die ingrediënten groeien allemaal gewoon hier. Quinoa bijvoorbeeld, hoef je echt niet uit Peru te halen. En dit koekje’ - ze wijst naar een lichte biscuit op tafel - ‘is gemaakt van veldbonen.’ De inspiratie voor gerechten komt vervolgens vanzelf, vertelt de chef-kok. ‘Ik doe nooit iemand na, want dan kun je nooit de beste zijn.’

I don’t give a shit

Het doel van het restaurant is om mensen te inspireren na te denken over de voedselkeuzes die ze maken en te laten zien wat er allemaal mogelijk is met voedsel van eigen bodem. ‘We merken allemaal dat het klimaat verandert’, zegt De Miranda. ‘En ik zeg eerlijk, vroeger dacht ik: het zal wel, I don’t give a shit, ik wil gewoon eten waar ik zin in heb.

Maar nu vind ik het beangstigend. Ik heb kinderen en wil dat de aarde ook voor hen leefbaar blijft. Bovendien is het helemaal niet moeilijk om verschil te maken. Als we allemaal een beetje ons best doen, hoeven we over twintig jaar niet aan de meelwormen en sprinkhanen, want daar ben ik echt nog niet klaar voor, ha! Al is het eigenlijk best gek dat we bij een sprinkhaan denken: iek! En bij een gamba: aah! Toch? Dus misschien verandert dat nog.’

Bij moeders en oma’s in de keuken

De Miranda is op haar plek bij Food Forum en haar schrijf- en tv-klussen maken dat haar agenda eigenlijk altijd vol zit. Toch zijn er nog dromen genoeg. ‘Het allerliefst zou ik de hele wereld over trekken om bij allerlei culturen te leren koken. Bij aboriginals, bij indianen. En dan niet op de toeristische plekken, maar lekker bij moeders en oma’s in de keuken. Al die kennis opdoen en véél proeven. Want uitgegeten zijn we nooit, toch? Tenminste, ik niet.’ <

De portretten bij dit interview zijn gemaakt door Frank Ruiter. Rabo &Co kreeg een kijkje achter de schermen en sprak met Frank over hoe hij te werk gaat en wat hem inspireert.

  • Auteur: Marlie van Zoggel
  • Fotograaf: Frank Ruiter

Meer lezen over dit onderwerp?